06 51171936 hjlubbers01@hetnet.nl

Tegels 

Tegels zijn gemaakt van van een mengsel van klei, zand en andere natuurlijke substanties. Dit mengel wordt in een bepaalde vorm gebracht en gebakken bij circa 1100 graden. Tegels zijn er in vele soorten en maten. Een belangrijk onderscheid is er tussen verglaasde en onverglaasde tegels. Tegels met glazuur zijn veelal wandtegels. Vloertegels zijn meestal zonder glazuur voor een meer natuurlijke uitstraling.  

Natuursteen

Natuursteen wordt in grote blokken uit groeven gewonnen. Later worden hier platen of tegels van gezaagd. In veel gevallen wordt het oppervlak glad geslepen. De meest gebruikte soorten zijn marmer, graniet, leisteen en kwartsiet. Aangezien het een natuurproduct is, zullen tegels van natuursteen altijd verschillend zijn. 

Waar in de woning?

Tegels kunnen op veel plaatsen in de woning worden toegepast. Wandtegels worden vooral in de badkamer en keuken gebruikt. Voor badkamers zijn tegels op de wand eigenlijk de enige logische keuze. Wandtegels kunnen op bijna alle ondergronden worden aangebracht. Wandtegels zijn meestal dunner en dus lichter dan vloertegels. Als de wand vlak is en goed ondersteund, kan er op getegeld worden. 

De laatste jaren zijn tegels en natuursteen op de vloer weer helemaal terug. Dit komt vooral door het gebruik van vloerverwarming. Hiermee is een belangrijk nadeel komen te vervallen. De vloer voelt niet meer koud aan. 

Het gebruik van tegels of natuursteen op de vloer vereist een goede ondergrond. Bij voorkeur beton of cement. Over bestaande tegels kan worden getegeld. Op een houten vloer dient een zwaluwstraatvloer met cement aangebracht te worden als ondergrond. 

Welke tegel

Tegels bepalen voor lange tijd het aanzien van uw woning. Denk dus goed na over kleur en structuur van de tegels. Als een ruimte zeer intensief gebruikt gaat worden, dient een slijtvastere tegel gebruikt te worden. Verder zijn de tegelgrootte en manier van leggen bepalend voor het aanzien van een ruimte. 

Ook plinten, hoeken en inlays kunnen de vloeren of de wand helemaal af maken. Natuursteen varieert in kleur en structuur afhankelijk van het soort.